VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft een opvallende draai gemaakt in de afgelopen maanden, stelt Edin Mujagić in Effect 3. En verschillende andere centrale banken lijken de Fed te volgen.

Eind oktober 2018 twijfelden beleggers of de Fed de rente in 2019 drie of vier keer zal verhogen. Een kwartaal later is het vooral de vraag of de bank de rente onveranderd zal laten of zal verlágen dit jaar.

Na vier renteverhogingen in 2018 last de Fed nu een pauze in. Ervaring leert dat uitstel van geplande renteverhogingen bij de Fed bijna altijd afstel betekent. Toen een journalist hem op de man af vroeg of de volgende rentewijziging ook een verlaging kan zijn, was Jerome Powell, voorzitter van de Fed, helder en eerlijk: ja, dat kan.

De draai van de Fed is geen uitzondering. In de eurozone begroef de ECB begin dit jaar de toch al wankele verwachtingen voor een piepkleine renteverhoging in 2019. De bank onderstreepte nogmaals klaar te staan quantitative easing te herstarten. De Fed stopt niet alleen met het verhogen van de rente maar ook met de afbouw van haar in de afgelopen jaren enorm opgeblazen balans.

De centrale bank van China kondigde de ene na de andere verruimingsmaatregel aan. Het zijn er inmiddels zo veel dat analisten spreken van een ‘de facto quantitative easing’. Haar zusterinstelling in India verlaagde de rente. Veel analisten zien andere centrale banken uit opkomende landen hetzelfde doen in de komende maanden. Uit Australië kwam het bericht dat een renteverlaging net zo waarschijnlijk is als een renteverhoging, ook al een draai. De Zweedse Riksbank verhoogde haar rente begin januari van -0,5 procent naar -0,25 procent maar hintte onlangs alweer op renteverlagingen. En de Japanse monetaire samoerai verzekerden nogmaals alles en iedereen dat ze door blijven gaan met hun monetaire harakiri.

Aandelenkoersen in de VS en daarbuiten zijn eind vorig jaar gaan dalen toen de markt concludeerde dat de Fed bloedserieus was met haar plannen om rente te blijven opkrikken én de eerder gekochte obligaties almaar sneller van de hand te doen. De in de afgelopen jaren met liquiditeiten overspoelde markten begonnen op te drogen. De monetaire vloed die sinds 2007 aanhield, leek plaats te maken voor een stevige eb. Dit zeker omdat ook de ECB ging stoppen met quantitative easing en het begin van een Europese renteverhogingscyclus op de horizon verscheen.

Het is dan ook geen toeval dat de markten begin dit jaar de weg omhoog insloegen toen de banken begonnen te draaien. De dreigende monetaire eb is van de baan. De Fed en haar metgezellen zorgen weer voor nieuwe monetaire vloed nog voordat de oude, historisch hoge vloed, goed en wel voorbij was.

Het volledige artikel van Edin Mujagić is te lezen in Effect 3, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand gratis.